VEYA DEĞİL Kapısı Nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır?

Eren

 

"VEYA DEĞİL" Kapısı Nedir?






Yukarıdaki gördüğünüz eşdeğer devre ise "VEYA DEĞİL" kapısına aittir. Şekilden de anlayacağınız gibi iki adet "A ve B" butonu bir adette "C" lambası bulunuyor bu devrede amaçlanan "C" lambasını yakmak, "C" lambasını yakmak için "A" veya "B" butonunu açık konumda yani lojik 0 (0v) olması gerekmektedir. "C" lambasının söndürülmesi için ise "A" veya "B" butonlarının kapalı konuma yani lojik 1 (5v) olması gerekmektedir. Temel olarak eşdeğer devresinde çalışma prensibi kısa devre mantığı üzere kurulmuştur genel kullanımda iki ve üzeri girişleri bulunmaktadır temel çalışma mantığı budur.









VEYA DEĞİL kapısının sembölü aşağıda gördügünüz gibidir.










"VEYA" Kapısı Doğruluk Tablosu

VEYA kapısı doğruluk tablosunda aşağıda görüldüğü gibi 2 adet değişken olduğu için (A ve B) 2² = 4 adet farklı durum ortaya çıkmaktadır.















"VEYA DEĞİL" Kapısı İle İlgili Piyasadaki Entegreler Ve Görselleri

"VEYA DEĞİL" kapısı iki veya daha fazla girişi “VEYA DEĞİL” işleminden geçirerek çıkış verir. "VEYA DEĞİL" kapısı için piyasada input sayılarına göre farklı entegreler bulunur bunlar aşağıdaki gibidir.


    1. CD4001: Bu entegre içerisinde dört adet iki girişli "VEYA DEĞİL" kapısı bulunmaktadır görseli aşağıda olduğu gibidir.









      2. CD4025B: Bu entegre içerisinde üç adet üç girişli "VEYA DEĞİL" kapısı bulunmaktadır görseli aşağıda olduğu gibidir.










     3. CD4002M: Bu entegre içerisinde iki adet dört girişli "VEYA DEĞİL" kapısı bulunmaktadır görseli aşağıda olduğu gibidir.


      








BU SAYFA GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TOKAT MESLEK YÜKSEK OKULU ELEKTRİK BÖLÜMÜ LOJİK KAPILAR DENEY SETİ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR.


Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et) #days=(20)

Web sitemiz deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır.
Ok, Go it!