ÖZEL VEYA DEĞİL Kapısı Nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır?

Eren

 

" ÖZEL VEYA DEĞİL" Kapısı Nedir?








Yukarıdaki gördüğünüz eşdeğer devre ise "ÖZEL VEYA DEĞİL" kapısına aittir. "ÖZEL VEYA DEĞİL" kapısı iki girişi bir çıkışı olan bir kapıdır. Bu kapı XNOR diye de gösterilebilir. Bu kapının özelliği eğer girişlerin ikisi de aynı ise yani A = B = 0 veya A = B  = 1   olduğunda çıkış lojik 1 (5v) olmaktadır. Eğer girişlerin ikisi de farklı ise yani A = 1, B = 0 veya A = 0, B = 1   olduğunda çıkış lojik 0 (0v) olmaktadır.








ÖZEL VEYA DEĞİL kapısının sembölü aşağıda gördügünüz gibidir.











"ÖZEL VEYA DEĞİL" Kapısı Doğruluk Tablosu

ÖZEL VEYA DEĞİL kapısı doğruluk tablosunda aşağıda görüldüğü gibi 2 adet değişken olduğu için (A ve B) 2² = 4 adet farklı durum ortaya çıkmaktadır.








"ÖZEL VEYA DEĞİL" Kapısı İle İlgili Piyasadaki Entegreler Ve Görselleri

"ÖZEL VEYA DEĞİL" kapısı iki veya daha fazla girişi “ÖZEL VEYA DEĞİL” işleminden geçirerek çıkış verir. "ÖZEL VEYA DEĞİL" kapısı için piyasada aşağıdaki gibi bir çok altarnatif entegre vardır.

    1. CD4077B: Bu entegre içerisinde dört adet iki girişli "ÖZEL VEYA DEĞİL" kapısı bulunmaktadır görseli aşağıda olduğu gibidir.






BU  SAYFA GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TOKAT MESLEK YÜKSEK OKULU ELEKTRİK BÖLÜMÜ LOJİK KAPILAR DENEY SETİ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR.


Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et) #days=(20)

Web sitemiz deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır.
Ok, Go it!