TAMPON Kapısı Nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır?

Eren

   

"TAMPON" Kapısı Nedir?







Yukarıdaki gördüğünüz eşdeğer devre ise "TAMPON" kapısına aittir. "TAMPON" kapısı bir girişi bir çıkışı olan bir kapıdır. Yukarıdaki eşdeğer devresinde de gördüğünüz gibi "A" anahtarı kapalı konuma getirilirse yani lojik 1 (5v) yapılırsa lamba yanar, açık konuma getirilirse yani lojik 0 (0v) yapılırsa lamba söner.  Esasında tam bir kapı grubuna girmemektedir.  Bu devre elektronik katlar veya kullanılan diğer kapılar arasında empedans uygunluğu sağlar. Kullanılan devrelerde bir katın çıkış empedansı diğer katın giriş empedansına eşit olmaz ise katlar arasında bulunan bu uyumsuzluk enerji kayıplarına neden olmaktadır. Tampon katı ile empedans uygunsuzluğundan oluşan kayıplar önlenmiş olur. 












TAMPON kapısının sembölü aşağıda gördügünüz gibidir.















"TAMPON" Kapısı Doğruluk Tablosu

TAMPON kapısı doğruluk tablosunda aşağıda görüldüğü gibi bir adet değişken olduğu için iki farklı durum ortaya çıkmaktadır.












"TAMPON" Kapısı İle İlgili Piyasadaki Entegreler Ve Görselleri

"TAMPON" kapısı bir girişi  “TAMPON” işleminden geçirerek çıkış verir. "TAMPON" kapısı için piyasada aşağıdaki gibi örnek altarnatif entegreler vardır.

    1. 7407: Bu entegre içerisinde altı adet bir girişli "TAMPON" kapısı bulunmaktadır görseli aşağıda olduğu gibidir.










BU  SAYFA GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TOKAT MESLEK YÜKSEK OKULU ELEKTRİK BÖLÜMÜ LOJİK KAPILAR DENEY SETİ İÇİN HAZIRLANMIŞTIR.


Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et) #days=(20)

Web sitemiz deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır.
Ok, Go it!