Direnç elektrik akımının akışına karşı bir mukavamet oluşturmak için kullanılan pasif bir elektrik bileşenidir. Hemen hemen tüm elektrik şebekelerinde ve elektronik devrelerde bulunabilir. Büyük R harfi ile gösterilir. Resistör olarak da adlandırılır.
Direncin birimi Ohm’dur. Alman Fizikiçi Georg Simon Ohm’un soyismi ile anılmaktadır. Sembolü ise Ω’dır. (Yunan harfli Omega sembolü)
Dirençler birçok amaç için kullanılmaktadır. Örneğin sınırlandırılmış elektrik akımı yaratmak, voltajı bölmek, ısı üretmek , kontrol kazancı sağlamak ve zaman sabitlerini ayarlamak için kullanılabilirler.
Tüm maddeler akıma karşı farklı dirençler gösterir. Örneğin bakır, gümüş, altın gibi maddelerin direnci düşüktür ve elektronlar üzerlerinde rahatça hareket edebilir. Bu maddelere iletken maddeler denir. Plastik, kağıt, tahta gibi maddelerin de akıma karşı dirençleri yüksektir ve bunlar yalıtkan maddeler olarak adlandırılır.
Direnç Renk Kodları.
Ohm Kanunu Nedir ?
Direnç üzerinden akan akımın değeri terminal uçları arasındaki gerilim farkı ile doğru orantılıdır. Bu oran Ohm Kanunu ile açıklanır.
Direnç Çeşitleri Nelerdir ?
Birçok farklı direnç çeşidi bulunmaktadır. Dirençler; sabit değerli dirençler, değişken değerli dirençler ve fiziksel etkilere bağlı değişen dirençler olarak üçe ayrılabilir.
1-Sabit direnç
Sabit direnç akımı belli bir seviyede sabitlemek için kullanılır. Değeri sabittir. En yaygın kullanılan direnç türüdür. Bir devrede doğru koşulları ayarlamak için kullanılır. Değeri, devrenin tasarım aşamasında belirlenir ve devreyi ayarlamak için asla değiştirilmeleri gerekmez.
2-Telli dirençler
Telli direnç yüksek akımlara dayanıklı direnç türüdür. Bu dirençler, bir şekillendiriciye normalden daha yüksek direnç teli sarılmasıyla yapılır. Nikel-krom veya gümüş-nikel veya konstantan karışımından oluşturulur. Daha pahalı olan çeşitler seramik bir şekillendiriciye sarılır ve camsı veya silikon bir emaye ile kaplanabilir.
3-Karbon direnç
Karbon direnç kömür tozu ve reçine eritilerek oluşturulan direnç tipidir. Karbon bileşimli direnç, bir zamanlar çok yaygın olarak kullanılan bir direnç türüydü. Ancak günümüzde nadiren kullanılmaktadır. Çünkü modern dirençler daha iyi performans sağlar, daha küçüktür ve aynı zamanda daha ucuzdur.
4-Film direnç
Film direnç şerit bir yalıtkan üzerine sarılarak oluşturulan dirençtir. İnce ve kalın olmak üzere iki farklı tipi vardır. Güç seviyelerinin daha düşük olduğu transistör teknolojisinin ilk günlerinde üretmine başlanmıştır.
5-Entegre direnç
Entegre direnç sıra olarak birden fazla direncin tek bir gövdede toplandığı direnç çeşididir.
6-Değişken direnç
Değişken direnç değerinde duruma göre değişkenlik göstermesi ve ayar yapılması mümkün olan dirençtir.
7-Termistör direnç
Termistör direnç adından da anlaşılacağı gibi ısıya duyarlı dirençtir. Gövde sıcaklığı yükseldikçe direnci yükselen ve gövde sıcaklığı düştükçe de düşen dirençlere PTC, gövde sıcaklığı düştükçe direnci yükselen ve gövde sıcaklığı yükseldikçe de düşen dirençlere NTC denir.
8-Foto direnç
Foto direnç üzerine düşen ışıkla ters orantılı olarak direnci değişen direnç türüdür. Birçok sensör uygulamasında kullanılır ve uygun maliyetli bir çözüm sağlar.
9-Potansiyometre
Direncin bir döner anahtar tarafından el ile ayarlanabildiği devre elemanıdır.
10-Trimpot
Trimpot tornavida yardımıyla ayarlanabilen direnç çeşididir. Ayarlanan değer sabitlendikten sonra pek değiştirilmez.
11-Reosta
Yüksek akımlı devrelerde reosta kullanılır. Büyük boyutludur ve direnç el ile ayarlanır.
Direnç ne ile ve nasıl ölçülür?
Direnç ohmmetre yardımıyla ölçülür. Çağımızda artık ohmmetreler yerine hem akım ve gerilim de ölçebilen multimetreler tercih edilmektedir. Multimetre ile direnç ölçülecekse ayar butonu Ohm kısmına getirilmelidir ve direnç aralığı seçilmelidir.